Ζυμαρικά ”Τορτελόνι”

Ημερομηνία δράσης: 13/02/2023

Τίτλος δραστηριότητας: Ζυμαρικά-Τορτελόνι με φέτα

Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

Ενότητα: 3.2.1.1. Άλεση

Τμήμα: Γ τεχνολογίας τροφίμων και ποτών

Κείμενο: Σκοπός της άλεσης του σιταριού είναι η διάνοιξη και ο θρυμματισμός του κόκκου, ο όσο το δυνατόν καλύτερος διαχωρισμός του ενδοσπερμίου από το πίτυρο και το φύτρο, καθώς επίσης η άλεση του ενδοσπερμίου σε αλεύρι και το κοσκίνισμα των αλεσμένων τεμαχίων.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την παρασκευή φρέσκων ζυμαρικών χρησιμοποιήθηκε αλεύρι σκληρού σίτου και σιμιγδάλι. Στο αλεύρι προστέθηκαν αβγά, αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και ζυμώθηκαν τα υλικά. Προστέθηκε χυμός παντζαριού από προηγούμενη δραστηριότητα. Ως γέμιση χρησιμοποιήθηκε το τυρί φέτα. Η ζύμη ανοίχτηκε με τη μηχανή ανοίγματος ζυμαρικών και στη συνέχεια δόθηκε το σχήμα και μπήκε η γέμιση για την παρασκευή “Τορτελόνι”. Το τορτελόνι είναι είδος γεμιστού ζυμαρικού. Τα τορτελόνι έβρασαν σε αλατισμένο νερό.