Βασιλόπιτα

Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων.
Παρασκευή Βασιλόπιτας.
Με τον όρο βοηθητικές ύλες εννοούμε όλα τα υλικά,τα οποία χρησιμοποιούνται γενικά σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενός προϊόντος. Μία κατηγορία βοηθητικών υλών είναι οι προσθετικές ουσίες των τροφίμων. Μία προσθετική ουσία είναι τα βελτιωτικά αλεύρων,τα οποία είναι ουσίες που προστίθενται στα άλευρα για να βελτιωθεί η απόδοσή τους και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.Οι διογκωτικές ουσίες είναι τέτοιες ουσίες, όπως η σόδα,το baking powder.Το baking powder είναι μείγμα σε σκόνη που όταν προστίθεται στη ζύμη τότε αυτή φουσκώνει. Ίδια αντίδραση προκαλεί και η σόδα και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα.Στην αντίδραση αυτή βοηθάει αν προστεθεί κάτι οξινο, όπως χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού.Στη συγκεκριμένη παρασκευή της Βασιλόπιτας επειδή το μείγμα είχε πολλά υλικά όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες) και φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα
(πορτοκάλι και περγαμόντο) , χρησιμοποιήθηκαν δύο διογκωτικές ουσίες, το baking powder και η σόδα.Το όξινο υλικό για την απαιτούμενη αντίδραση με τη σόδα που προστέθηκε ήταν χυμός πορτοκαλιού.