Παρασκευή πιροσκί

Παρασκευή Πιροζάκ (Πιροσκύ)

Μάθημα: Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων

Ενότητα: 4.2.1. Προσθετικές ουσίες των τροφίμων

Είναι Ρωσικό έδεσμα με ζυμάρι. Στα Ρωσικά αποτελεί πληθυντικό αριθμό του “Πιροζάκ’”. Ο όρος ‘’πιροζάκ’’ είναι υποκοριστικό του Ρωσικού “πιρόγκ’’,που σημαίνει πίτα πλήρους μεγέθους. Το παραδοσιακό πιροσκύ είναι αλμυρό έδεσμα από ζυμάρι με γέμιση πατάτας και το σχήμα του μοιάζει με μικρή βαρκούλα.

Στη συγκεκριμένη παρασκευή ετοιμάστηκε αρχικά η ζύμη με μαγιά αλεύρι, λίγο χλιαρό νερό και πολύ λίγη ζάχαρη. Αφέθηκε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μετά προστέθηκε και άλλο νερό, αλεύρι, αλάτι ελαιόλαδο και ζυμώθηκε. Έγινε μία ζύμη που μπορούσε κανείς να της δώσει σχήμα.

Αφέθηκε πάλι σε ζεστό μέρος να διογκωθεί όλο το ζυμάρι. Παράλληλα μπήκαν σε βρασμό οι πατάτες. Στη συνέχεια ετοιμάστηκε η γέμιση με την πατάτα και μία δεύτερη με τυρί-κεφαλοτύρι.

Όταν ολοκληρώθηκε η διόγκωση του ζυμαριού έγινε η σχηματοποίηση με τη γέμιση της πατάτας και του μείγματος τυρί-κεφαλοτύρι. Τηγανίστηκαν σε σπορέλαιο.
Το τελικό προϊόν ήταν ‘’Πιροζάκ’’ με γέμιση βρασμένης πατάτας και τυριών.