Παρασκευή μούστου

Ημερομηνία δραστηριότητας: 14-11-2022

Τίτλος : Παρασκευή μούστου

Μάθημα : Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

Τμήμα: Γ τροφίμων

Ενότητα:4.3.Γλεύκος ( μούστος)

Κείμενο: Μούστος είναι ο χυμός που παίρνω όταν στύβω κάποιο φρούτο, όπως τα σταφύλια.Είναι το πρώτο στάδιο πριν την οινοποίηση. Πετιμέζι είναι ο συμπυκνωμένος ,παχύρρευστος και γλυκός μούστος τον οποίο παίρνω με το βρασμό του , χωρίς να προηγηθεί ζύμωση.Ανάλογα με το χρόνο βρασμού προκύπτει και διαφορετικής πυκνότητας πετιμέζι.

Ο μούστος χρησιμοποιείται ατόφιος σε παραδοσιακές συνταγές και για την παραγωγή οίνου μετά από ζύμωση.Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα κόκκινα σταφύλια πλύθηκαν και μπήκαν σε μεγάλο αποχυμωτή χειροκίνητο.Το  προϊόν που βγήκε ήταν θολός μούστος ,ο οποίος περάστηκε από βαμβακερό ύφασμα ( τουλπάνι).Μπήκε σε βρασμό για να συμπυκνωθεί και χωρίς να ξεκινήσει η ζύμωση.Αφού ολοκληρώθηκε ο βρασμός και συμπυκνώθηκε μπήκε στην κατάψυξη για μεταγενέστερη χρήση.