Μαρμελάδα δαμάσκηνου

Ημερομηνία: 28/04/2023

Τίτλος δραστηριότητας: Παρασκευή μαρμελάδας από δαμάσκηνα ( ΜΝΑΕ- ΠΕΡΒΟΛΑΡΗΔΕΣ )

Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

Ενότητα: 2.4.3. Παρασκευή μαρμελάδας

Τμήμα: Γ τροφίμων

Κείμενο: Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα.Τρώγεται νωπό ως φρούτο, αποξηραμένο διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά του και μεταποιημένο σε γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα δαμάσκηνα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ποικιλία με μέτριο μέγεθος, σχήμα ωοειδές και ο φλοιός όπως και η σάρκα με βαθύ κόκκινο χρώμα. Τα δαμάσκηνα όταν ήρθαν από τους Περβολάρηδες μπήκαν στην κατάψυξη καθαρισμένα από τα κουκούτσια τους.

Την προηγούμενη ημέρα της δραστηριότητας αποψύχθηκαν.

Την ημέρα της παρασκευής τους μπήκαν σε βρασμό για να παρασκευαστεί μαρμελάδα και προστέθηκε η ανάλογη ζάχαρη. Όταν η πυκνότητα της μαρμελάδας έφτασε στο επιθυμητό σημείο, προστέθηκε φυσικός χυμός λεμονιού και άρωμα βανίλιας. Στη συνέχεια συσκευάστηκε σε γυάλινους αποστειρωμένους περιέκτες και έγινε απαέρωση .

Το τελικό προϊόν ήταν μαρμελάδα δαμάσκηνο.