Παρασκευή μαρμελάδας από λωτούς (MNAE)

Μάθημα: Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων

Ενότητα: 5.4.8 Επεξεργασία τροφίμων με προσθήκη ζάχαρης.

Ο λωτός είναι από τα πιο όμορφα φθινοπωρινά φρούτα. Ώριμος, χωρίς την στυπτική του γεύση, είναι από τα φρούτα με πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα παρασκευάστηκε από τους μαθητές μαρμελάδα από λωτούς. Αφού καθαρίστηκαν οι λωτοί από τη φλούδα τους, μπήκαν σε χαμηλό βρασμό (παστερίωση) με ζάχαρη, για να συμπυκνωθεί το μείγμα. Προστέθηκε φυσικός χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού για την οξύτητα. Το τελικό προϊόν ήταν μαρμελάδα από λωτό, η οποία συσκευάστηκε σε αποστειρωμένους γυάλινους  περιέκτες.

Ακολούθησε η φυσική ψύξη του προϊόντος.