Κατάψυξη σπανακιού και μαϊδανού

Ημερομηνία:7/11/2022

Τίτλος δραστηριότητας: Κατάψυξη λαχανικών

Μάθημα: Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Τμήμα: Γ τροφίμων

Ενότητα: 3.6.2. Κατάψυξη

Κείμενο: Η μέθοδος της κατάψυξης για τα λαχανικά είναι ένας τρόπος συντήρησής τους.Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα λαχανικά που καταψύχθηκαν ήταν το σπανάκι και ο μαϊδανός.

Μαϊδανός: Το λαχανικό αυτό καταψύχεται χωρίς προηγούμενη θερμική επεξεργασία.Πλύθηκε ,διαχωρίστηκαν τα κοτσάνια από τα φύλλα.Τα κοτσάνια στέγνωσαν και μπήκαν στην κατάψυξη σε ματσάκια για να χρησιμοποιηθούν σε παρασκευή ζωμού.Τα φύλλα στέγνωσαν και μπήκαν στην κατάψυξη.

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι λαχανικό που χρειάζεται πριν την κατάψυξη θερμική επεξεργασία.Η θερμική επεξεργασία για το συγκεκριμένο λαχανικό γίνεται με ατμό. Τοποθετήθηκε κατσαρόλα με νερό σε βρασμό και πάνω από αυτήν τρυπητό σκεύος με το σπανάκι χωρίς να έρχεται σε επαφή το νερό με το λαχανικό , για 1-2 λεπτά.Αφαιρέθηκε το σπανάκι και στέγνωσε.Συσκευάστηκε σε πλαστκή σακούλα τροφίμων και καταψύχθηκε.

Ένα μέρος από το σπανάκι μπήκε σε λίγο νερό .Το νερό πήρε το πράσινο χρώμα του σπανακιού και καταψύχθηκε χωριστά. Το νερό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ζυμαρικών με σπανάκι.