Συμπύκνωση πολτού τομάτας (MNAE)

Μάθημα: Τεχνολογία Τροφίμων

Ενότητα 5.4.4. Συμπύκνωση
Με τη συμπύκνωση των υγρών τροφίμων (χυμοί φρούτων, γάλα,τοματοχυμός), απομακρύνεται ένα μέρος του νερού του τροφίμου με παράλληλη μείωση του όγκου και του βάρους του.
Η συμπύκνωση γίνεται συνήθως με εξάτμιση του νερού του τροφίμου. Το υγρό τρόφιμο θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα έγινε συμπύκνωση του πολτού της τομάτας. Οι τομάτες πρώτα μπήκαν σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια έγινε αποφλοίωσή τους, απομακρύνθηκαν οι σπόροι και κόπηκαν σε μικρούς κύβους. Τοποθετήθηκαν σε περιέκτη και χαμηλή θερμοκρασία για τη συμπύκνωση του τροφίμου. Όταν ολοκληρώθηκε η συμπύκνωση και μειώθηκε ο όγκος του τροφίμου προστέθηκε αλάτι, ζάχαρη και ελαιόλαδο.
Η ζάχαρη και το αλάτι προστέθηκαν γιατί δίνουν γεύση και βοηθούν στη συντήρηση του πολτού. Στη συνέχεια μπήκαν σε γυάλινους περιέκτες αποστειρωμένους.
Το τελικό προϊόν είναι σάλτσα τριμμένης τομάτας.