Ζύμωση βρώσιμων ελιών

Ημερομηνία:7-11-2022

Μάθημα : Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Τμήμα: Γ τροφίμων

Ενότητα: 3.6.4.Ζύμωση λαχανικών και βρώσιμων ελιών

Κείμενο: Στην κατηγορία των ζυμούμενων προϊόντων ανήκουν οι βρώσιμες ελιές.Η παρασκευή τους στηρίζεται στη ζύμωση των υδατανθράκων ,με αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων και την πτώση του PH.Οι ελιές που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση προέρχονται από ειδικές ποικιλίες που καλλιεργούνται γι αυτό το σκοπό.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα οι ελιές πλύθηκαν και τοποθετήθηκαν  σε μεγάλο δοχείο.Δεν έγινε εκπίκρανσή τους .Η εκπίκρανση θα γίνει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Στη συνέχεια προστέθηκε άλμη περιεκτικότητας σε αλάτι 8% ,και λευκό ξύδι.Στην κορυφή του δοχείου τοποθετήθηκε γυάλινο πιάτο ,για να συγκρατείται το προϊόν μέσα στην άλμη.Θα παραμείνουν σε άλμη περίπου για 6 μήνες.Το τελικό προϊόν θα είναι βρώσιμες ελιές.

Μετά από έξι μήνες περίπου οι ελιές ήταν έτοιμες για κατανάλωση και συσκευάστηκαν σε συσκευασία vacuum