Σπορέλαια-Παρασκευή μαγιονέζας

Ημερομηνία δράσης:09/01/2023

Τίτλος δραστηριότητας: Σπορέλαια-Παρασκευή μαγιονέζας

Τίτλος δράσης:Παρασκευή μαγιονέζας

Μάθημα:Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων -Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων

Ενότητα:7.7.3.Φυτικά έλαια(σπορέλαια) – 12.5 Τεχνολογική σημασία του αβγού

Τμήμα:Γ τροφίμων

Κείμενο:Οι ελαιούχοι σπόροι είναι καρποί ετήσιων φυτών.Οι σπόροι περιέχουν ποσοστό λαδιού. Όταν συγκομιστούν οδηγούνται στα σπορελαιουργεία. Εκεί μετά από διαδικασίες από τους σπόρους παράγονται σπορέλαια. Τα κυριότερα φυτικά έλαια είναι το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο,κ.α.

Τα αβγά είναι από τα λίγα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου σε όλα τα μέρη της γης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αβγά εξασφαλίζουν μια μοναδική ισορροπημένη πηγή θρεπτικών στοιχείων, υπάρχουν σε αφθονία, έχουν χαμηλό κόστος, μαγειρεύονται εύκολα και με πολλούς τρόπους και επίσης διαθέτουν μοναδικές λειτουργικές ιδιότητες.Οι λειτουργικές ιδιότητες παρουσιάζουν μεγάλη τεχνολογική σημασία για την παραγωγή ορισμένων τροφίμων. Το γαλάκτωμα είναι ένα ετερογενές σύστημα που προκύπτει από την ανάμιξη δύο υγρών τα οποία δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους.Αν ανάμεσα στα δύο υγρά παρεμβληθεί μια ουσία που επιτυγχάνει τη σταθεροποίηση του γαλακτώματος και τελικά την ανάμιξή τους, τότε αυτή η ουσία χαρακτηρίζεται ως γαλακτωματοποιητής.Ο κρόκος του αβγού αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό γαλακτωματοποιητή. Χάρη στη λειτουργική του αυτή ιδιότητα χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής στην παραγωγή διαφόρων τροφίμων τύπου γαλακτώματος, όπως η μαγιονέζα.

“Ρώσικη” σαλάτα: η λέξη σαλάτα προέρχεται από τη βενετσιάνικη λέξη salata.Πρόκειται για ένα αυτοτελές πιάτο που αποτελείται από ωμά ή βρασμένα λαχανικά, αναμειγμένα με κρέατα ή ψάρια και με μία απλή ή σύνθετη σάλτσα.Μία από τις σαλάτες είναι και η λεγόμενη “ρώσικη” σαλάτα ή στα ρωσικά σαλάτα του Ολιβιέ. Η πρωτότυπη συνταγή της  σαλάτας δημιουργήθηκε από τον Λυσιέν Ολιβιέ στη Μόσχα.Η ακριβής συνταγή της δεν έγινε ποτέ γνωστή,είχε όμως πολλά από τα συστατικά που γνωρίζουμε σήμερα.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα παρασκευάστηκε μαγιονέζα με τον κρόκο αβγού,αλάτι ,ηλιέλαιο.Η μαγιονέζα χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή “ρώσικης” σαλάτας με καρότα,αρακά, άνιθο αλάτι και άλλα υλικά.Συνοδεύτηκε με φέτες ψωμιού που επίσης παρασκευάστηκε την ίδια ημέρα.