Μάθημα: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων
Ενότητα: 2.2.3 Οι υδατάνθρακες ως συστατικά των τροφίμων.
Επιδόρπιο είναι γλυκό ή φρούτο που σερβίρεται μετά το κύριο γεύμα. Το ρυζόγαλο είναι επιδόρπιο και ανήκει στην κατηγορία ‘’κρέμες , που είναι αυτοτελή γλυκά’’.
Η παραδοσιακή συνταγή του ρυζόγαλου έχει λίγα υλικά, ρύζι γάλα, ζάχαρη, άμυλο και μπαχαρικά. Το άμυλο είναι προιόν φυτικής προέλευσης και το κύριο συστατικό της πατάτας, των σπόρων του καλαμποκιού και του σιταριού. Εάν παρατηρήσουμε το άμυλο στο μικροσκόπιο, θα διαπιστώσουμε ότι έχει μορφή μικρών κόκκων, που ονομάζονται αμυλόκοκκοι.
Οι χρήσεις του αμύλου είναι:
ως πυκνωτικό μέσο (π.χ.σάλτσες), ως πηκτωματοποιητικό μέσο (π.χ.κρέμες), ως σταθεροποιητικό μέσο (π.χ.προστίθεται στη μαγιονέζα για αποφυγή αποβολής νερού).
Στη συγκεκριμένη παρασκευή χρησιμοποιήθηκαν τα κύρια υλικά του ρυζόγαλου, με άμυλο καλαμποκιού και αρωματικές ύλες τη βανίλια και την κανέλα.