
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ
Τμήμα: Β’ Γεωπονίας 2
Οι μαθητές στο πλαίσιο του εργαστηρίου παρασκεύασαν πίτσα. Για την παρασκευή της χρησιμοποιήθηκε μαγιά στιγμιαία σε αποξηραμένη μορφή.
Η μαγιά είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός δηλαδή ένας σακχαρομύκητας. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ονομασία του είδους της μαγιάς είναι Saccharomyces cerevisiae. Είναι ακριβώς ο ίδιος μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή των περισσοτέρων ειδών μπύρας.
Η μαγιά που έμενε μετά την ζύμωση της μπύρας δινόταν σε φούρνους που ήταν κοντά στο ζυθοποιείο για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ψωμιού. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά διαδόθηκε.
Η μαγιά όπως και όλοι οι σακχαρομύκητες παράγει κυρίως CO2 και αιθυλική αλκοόλη. Το διοξείδιο του άνθρακα διογκώνει το ψωμί και δημιουργεί την κυψελωτή δομή της ψίχας.
Η μαγιά χρησιμοποιείται για την παρασκευή μεγάλου αριθμού αρτοσκευασμάτων όπως πίτσες, τσουρέκια, τυροπιτάκια, πεϊνιρλί και άλλα.


