Παρασκευή ρυζόγαλου

Ημερομηνία:24/04/2023

Τίτλος δραστηριότητας: Μεταποίηση παστεριωμένου γάλακτος

Τίτλος δράσης: Παρασκευή ρυζόγαλου

Μάθημα: Μεταποίηση Ζωϊκών Προϊόντων

Ενότητα: 6.1.1. Παστεριωμένο γάλα

Τμήμα: Γ τροφίμων

Κείμενο: Το παστεριωμένο γάλα είναι το νωπό γάλα που έχει υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία. Σκοπός της θερμικής επεξεργασίας είναι η παράταση ζωής του προϊόντος εφόσον διατηρείται σε  συνθήκες   ψύξης. Το παστεριωμένο γάλα καταναλώνεται ως έχει , είτε χρησιμοποιείται σε παρασκευές με σκοπό την παραγωγή πολλών μεταποιημένων προϊόντων.

Το ρυζόγαλο είναι ένα κρεμώδες γλύκισμα , επιδόρπιο, που παρασκευάζεται σε πολλές χώρες με μικρές παραλλαγές.Η καταγωγή του γλυκίσματος φαίνεται να είναι από το Ιράν. Υπάρχουν όμως και αναφορές για τη Γαλλία ως η χώρα καταγωγής του Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε από τους Γάλλους.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την παρασκευή ρυζόγαλου χρησιμοποιήθηκε παστεριωμένο γάλα, το οποίο μπήκε σε θέρμανση, προστέθηκε ρύζι βρασμένο, ζάχαρη, άρωμα βανίλιας και άμυλο για την πήξη.Στην επιφάνεια του γλυκίσματος πασπαλίστηκε κανέλα.