Παρασκευή μπακλαβά

Ημερομηνία δράσης:16/01/2023

Τίτλος δραστηριότητας: Παραδοσιακό γλυκό ταψιού

Τίτλος δράσης: Παρασκευή μπακλαβά

Μάθημα:Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων

Ενότητα: 8.2.Βούτυρο

Τμήμα: Γτροφίμων

Κείμενο:Βούτυρο είναι το προϊόν που λαμβάνεται με κτύπημα γάλακτος ή αφρογάλακτος ή μίγματός τους, είτε όπως έχουν, είτε μετά από οξίνιση, με βιολογικό όμως και μόνο τρόπο, περιεκτικότητας σε λίπος τουλάχιστον 80%.Τότε το βούτυρο αυτό χαρακτηρίζεται ως νωπό βούτυρο.Οι χρήσεις του βουτύρου πολλές. Η προσθήκη βουτύρου σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές προσδίδει άρωμα και γεύση.

Το επιδόρπιο είναι γλυκό ή φρούτο που σερβίρεται μετά το κύριο γεύμα.Τα σύνθετα γλυκά είναι είδη γλυκίσματος που αποτελούνται από μία βάση,μία κρέμα,από το υλικό που μπορεί να επιστρωθεί σε μία τούρτα ή τάρτα.Στα σύνθετα γλυκά ανήκουν και τα παραδοσιακά γλυκά ταψιού, όπως ο μπακλαβάς.Αποτελείται από μία βάση ( φύλλο),μία γέμιση από ξηρούς καρπούς ( καρύδια ), με αρτύματα ( κανέλα,γαρίφαλο τριμμένα) και σιρόπι από ζάχαρη.

Ο μπακλαβάς είναι ένα διάσημο γλυκό ταψιού.Συναντάται σε κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ως βάση χρησιμοποιήθηκε φύλλο κρούστας, βούτυρο ενδιάμεσα των φύλλων,ως γέμιση καραμελωμένα αμύγδαλα με κανέλα και γαρίφαλο, και σιρόπι από ζάχαρη.