Ημερομηνία δράσης: 7-11- 2022
Τίτλος: Συντήρηση λαχανικών θερμικά επεξεργασμένων
Μάθημα: Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων
Τμήμα: Γ’ Τεχνολογίας Τροφίμων
Ενότητα: 2.2.1.2. Μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας στα τρόφιμα
Από τις μεθόδους συντήρησης των τροφίμων η θερμική επεξεργασία έχει τις πιο πολλές εφαρμογές. Με τη θερμική επεξεργασία αδρανοποιούνται τα ένζυμα και καταστρέφονται κάποιοι μικροοργανισμοί. Σκοπός είναι τα τρόφιμα να διατηρούν αναλλοίωτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους σε συνάρτηση με το χρόνο.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα λαχανικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παντζάρια, τα οποία αφού πλύθηκαν, αφαιρέθηκε η εξωτερική τους φλούδα, κόπηκαν σε τεμάχια και μπήκαν σε βρασμό με νερό. Στο τέλος του βρασμού τους μπήκαν σε αποστειρωμένους γυάλινους περιέκτες με το νερό στο οποίο έβρασαν με αλάτι και ξύδι και έγινε απαέρωση.
