Πορτοκαλόπιτα

Μάθημα: Τεχνολογία Τροφίμων
Ενότητα 4.2
Βοηθητικές ύλες.
Οι βοηθητικές ύλες είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες με σκοπό να βοηθήσουν στην επεξεργασία των τροφίμων, στη συντήρησή τους, στη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, του χρώματος ή της θρεπτικής τους αξίας.

Δύο βοηθητικές ύλες είναι:
οι αρωματικές ουσίες (φυσικές και τεχνητές) και
οι γλυκαντικές ύλες (φυσικές και συνθετικές).

Και οι δύο χρησιμοποιούνται σε επιδόρπια, είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας κ.α.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα (σιροπιαστό γλυκό πορτοκαλόπιτα) τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μία λιπαρή ουσία (αραβοσιτέλαιο), έτοιμο φύλλο κρούστας, το οποίο αποξηράνθηκε στο φούρνο για να απομακρυνθεί η υγρασία, αβγά,διογκωτική ύλη (baking powder).

Επίσης ως φυσική αρωματική ουσία, το ξύσμα από τη φλούδα του πορτοκαλιού και ο χυμός. Ως φυσική γλυκαντική ουσία ζάχαρη. Επίσης έγινε σιρόπι με νερό, ζάχαρη και φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Αφού ψήθηκε το γλυκό σιροπιάστηκε.