Αιθέρια έλαια – απόσταξη φλούδας πορτοκαλιού (MNAE)

Ενότητα 4.2
Αρωματικές ουσίες.

Οι φυσικές και τεχνητές αρωματικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και σε προϊόντα που δεν ανήκουν στα τρόφιμα όπως στη σαπωνοποιία,σε αρωματικά χώρου.

Μία κατηγορία των αρωματικών ουσιών είναι τα αιθέρια έλαια.
Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες, που απομονώνονται μέσω μιας διεργασίας,της απόσταξης.

Είναι προϊόντα που παρασκευάζονται είτε με απόσταξη νερού, είτε ατμών, με μηχανική επεξεργασία. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα η απόσταξη έγινε με μηχανική επεξεργασία φλοιών πορτοκαλιού.

Οι φλούδες πορτοκαλιού που έμειναν μετά την αποχυμοποίηση των πορτοκαλιών, χρησιμοποιήθηκαν στην απόσταξη για παραγωγή αιθέριου ελαίου και ενός υδατώδους αποστάγματος (αρωματικό νερό).

Το σχολείο διαθέτει αποστακτήρα.

Αφού τοποθετήθηκαν ζεστό νερό και φλούδες πορτοκαλιού σε σχάρα πάνω από το νερό, στον αποστακτήρα, ξεκίνησε η διαδικασία της απόσταξης.

Η θερμότητα που διοχετεύθηκε στον άμβυκα και η θερμότητα του ατμού περνώντας μέσα από το φυτικό υλικό, απελευθέρωσε τα αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια παρασύρθηκαν από τους υδρατμούς έξω από τον άμβυκα.

Το μείγμα ατμού και ελαίων ψύχθηκε και συμπυκνώθηκε ( στρώμα αιθέριου ελαίου και στρώμα νερού).



Το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο, έτσι παραμένει στην κορυφή.

Ως πηγή θερμότητας χρησιμοποιήθηκε φιάλη υγραερίου.


Το φιλτράρισμα του ελαίου έγινε με στεγνό βαμβακερό ύφασμα.

Τα τελικά προϊόντα ήταν μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου και αρκετή ποσότητα νερού αρωματισμένου με πορτοκάλι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αρωματική ουσία σε τρόφιμο αλλά και σε προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα.