
Ενότητα 5.4
Επεξεργασία τροφίμων
5.4.4 Συμπύκνωση.
Βασική πηγή παραγωγής των διαφόρων ειδών τροφίμων είναι τα γεωργικά προϊόντα. Το κύριο χαρακτηριστικό των γεωργικών προϊόντων είναι ότι είναι φθαρτά και προσβάλλονται από διάφορους μικροοργανισμούς που συντελούν στην αλλοίωση τους. Με τις διάφορες επεξεργασίες που εφαρμόζονται στα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα, αλλά και στα τρόφιμα, δημιουργούνται νέα προϊόντα, πιο εύχρηστα, με βελτιωμένες οργανοληπτικές ή ειδικές θρεπτικές ιδιότητες και παρατείνεται ο χρόνος συντήρησής τους και η επάρκεια τους όλο το χρόνο. Η συμπύκνωση των υγρών τροφίμων είναι μία μέθοδος απομάκρυνσης του νερού του τροφίμου με παράλληλη μείωση του όγκου και του βάρους του. Ο χυμός πορτοκαλιού συμπυκνώνεται εξατμίζοντας το νερό που είχε το τρόφιμο. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αφού έγινε το στύψιμο των πορτοκαλιών, προστέθηκε ζάχαρη και μπήκε το μείγμα σε χαμηλό βρασμό για συμπύκνωση. Το αποτέλεσμα ήταν συμπυκνωμένος ζαχαρούχος χυμός πορτοκαλιού, ο οποίος μπήκε σε γυάλινους αποστειρωμένους περιέκτες (μπουκάλια). Για να καταναλωθεί ο χυμός αυτός πρέπει σε αναλογία 1:3 (1 μέρος χυμός με 3 μέρη νερού) να αραιωθεί.










