Λαζαράκια

Τίτλος: Παρασκευή παραδοσιακών πασχαλινών κουλουριών (Λαζαράκια)

Μάθημα: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων

Ενότητα: 4.2.1 Προσθετικές ουσίες των τροφίμων

Το Σάββατο του Λαζάρου το έχει περιβάλει ο λαός με πολλά έθιμα, όπως τα κάλαντα του Λαζάρου και τα ‘’Λαζαράκια’’. Τα “Λαζαράκια” είναι μικρά ψωμάκια, που τους δίνουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου και τα παρασκευάζουν το Σάββατο του Λαζάρου.

Στη συγκεκριμένη παρασκευή, ως διογκωτική ουσία χρησιμοποιήθηκε η μαγιά και ως αρωματικές ουσίες ο γλυκάνισος, τα φύλλα δάφνης, ο κουρκουμάς, το γαρύφαλλο.

Στην αρχή σε νερό μπήκαν οι αρωματικές ουσίες και έβρασαν για λίγη ώρα. Το νερό αρωματίστηκε έτσι και χρησιμοποιήθηκε χλιαρό για το ζυμάρι με τη μαγιά, το αλεύρι, λίγο αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Έγινε η διόγκωση του ζυμαριού και μετά δόθηκε το σχήμα ενός σπαργανωμένου μικρού παιδιού, με ολόκληρα γαρύφαλλα για τα ματάκια και σταφίδες στα χεράκια.