Παρασκευή λαγάνας

Εργαστήριο του μαθήματος μεταποίηση φυτικών προϊόντων
Τμήμα: Γ’ Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών  
Ημερομηνία: 4-3-2022

Η λαγάνα είναι ένα επίπεδο ψωμί με λεπτή ψίχα και  τραγανή κόρα. Είναι πασπαλισμένη με σουσάμι  και  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα εδέσματα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.  Με τη ξεχωριστή γεύση της χαρακτηρίζει τη μέρα, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Άζυμος άρτος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο με την καθοδήγηση του Μωυσή. Από τότε ο Μωσαϊκός Νόμος τον επέβαλε στους Ισραηλίτες για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός κατά την διάρκεια του τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Λίγη ιστορία

Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.
Πηγή wikipedia

Στo πλαίσιο του εργαστηρίου του μαθήματος «μεταποίηση φυτικών προϊόντων» οι μαθητές του Τμήματος Γ’ Τεχνολογίας Τροφίμων, παρασκευάσαν λαγάνες.
Η συνταγή που ακολουθήσαν είχε τα εξής υλικά :

500 gr αλεύρι
300 gr νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
8 gr αλάτι
Ζαχαρόνερο για το άλειμμα
100 gr σουσάμι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη την οποία αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια κόβουμε την ζύμη σε δυο ίσα μέρη και την ανοίγουμε με τον πλάστη αφού την πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι. Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε με ένα πινέλο με ζαχαρόνερο. Στο τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο.