Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Τίτλος δραστηριότητας:Αρτοσκεύασμα

Τίτλος δραστηριότητας: Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

Ενότητα:3.1. Γενικά για αρτοσκευάσματα

Τμήμα:Γ Τροφίμων

Κείμενο: Η ονομασία ‘’ Κουλούρι Θεσσαλονίκης’’ δόθηκε γιατί ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία του ξεκινάει από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη ‘’κολλίκιον’’, που τη συναντάμε σε πολλά βυζαντινά κείμενα.

Θεωρείται ένα παραδοσιακό προϊόν. Πρόκειται για ένα προϊόν απλό στην παρασκευή του, προσιτό από όλους ως προς την τιμή του και εύκολο στην κατανάλωση. Το σχήμα του παραδοσιακού κουλουριού είναι στρογγυλό, και η διατροφική του αξία λόγω του σουσαμιού μεγάλη.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αναμείχθηκε μαγιά με λίγη ζάχαρη σε χλιαρό νερό, προστέθηκε αλάτι  και αλεύρι . Το ζυμάρι που δημιουργήθηκε διογκώθηκε. Στη συνέχεια δόθηκε το στρογγυλό σχήμα και ακολούθησε η προσθήκη σουσαμιού.

Το τελικό προϊόν μετά το ψήσιμο ήταν κουλούρι Θεσσαλονίκης.