
Ημερομηνία:13/03/2023
Τίτλος δραστηριότητας: Γλυκό Αρτοσκεύασμα
Τίτλος δράσης: Παρασκευή κέικ καρότου
Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων
Ενότητα: 3.1.Γενικά για αρτοσκευάσματα
Τμήμα: Γ τροφίμων
Κείμενο: Το κέικ είναι γλυκό αρτοσκεύασμα, που το συναντάμε στην Ευρώπη και την Αμερική, σπάνια στην Ασία, εκτός εάν υπάρχουν επιρροές από τη Δύση. Οι πρώτες μορφές του κέικ έμοιαζαν πιο πολύ στο ψωμί στο οποίο πρόσθεταν μέλι. Το 17ο αι. στην Ευρώπη κυρίως, άρχισε η εξέλιξή του και έφτασε στη σημερινή μορφή που γνωρίζουμε. Υπάρχουν πολλά είδη κέικ, ανάλογα με τα υλικά τους, και τον τρόπο παρασκευής τους.
Το καρότο είναι ένα λαχανικό, που φημίζεται για τη γλυκιά, τραγανή και αρωματική γεύση της ρίζας του. Τρώγεται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο σε φαγητά, αλλά λόγω της γλυκιάς του γεύσης προστίθεται και σε γλυκά αρτοσκευάσματα.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα παρασκευάστηκε κέικ με τριμμένο καρότο, φυτική λιπαρή ύλη, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και διογκωτικές ύλες. Ως frosting χρησιμοποιήθηκε τυρί κρέμα με ζάχαρη άχνη.