Συνέντευξη με τον Δήμαρχο κο Λάζαρο Κυρίζογλου

[…]

Θεωρώ ότι ήρθατε στο κατάλληλο πρόσωπο, όχι γιατί μου αρέσει να περιαυτολογώ, αλλά διότι εμείς έχουμε μία βιωματική εμπειρία γύρω από τα ζητήματα, τα οποία θίγετε με την ερώτησή σας.  Στο Δήμο μας, ως γνωστόν, και στη Δημοτική Κοινότητα Μενεμένης υπάρχει ο οικισμός του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροποτάμου). Πληθυσμός μικτός, με Ρομά και μη Ρομά. Επί δύο ολόκληρες τετραετίες, τώρα για τρίτη τετραετία στη Μενεμένη, από τις πέντε που έχω εκλεγεί στον ενιαίο δήμο, καταβάλλω  ιδιαίτερη προσπάθεια και εγώ και ολόκληρος ο Δήμος μας με τις υπηρεσίες του,  έτσι ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να μην είναι αποκλεισμένη από την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας. Δηλαδή, οι υπηρεσίες που παρέχονται σε όλο το Δήμο να είναι ίδιες κι εκεί. Έτσι, στην περιοχή υπάρχουν γιατροί για παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Υπάρχει γραφείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπου καταθέτουν αιτήματα και τους χορηγούνται πιστοποιητικά, όπως σε όλο το Δήμο. Επίσης, στην περιοχή λειτουργεί δημοτικός Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.  Λειτουργεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, έτσι ώστε ο ελεύθερος χρόνος τους να γεμίζει σε ένα σχολείο μετά το σχολείο, (αυτό είναι το ΚΔΑΠ), με δημιουργικές ενασχολήσεις. Ακόμη, επειδή στην περιοχή υπήρχε μαθητική διαρροή και εγκατάλειψη του σχολείου (ή δεν πήγαιναν πολλές φορές πάρα πολλά άτομα) είναι ανάγκη σήμερα, διότι αλλιώς είναι έκτος συστήματος διαγωνισμών, προσλήψεων κλπ να μπορέσουν να συμμετέχουν για την εξεύρεση εργασίας. Θα πω και παραδείγματα πιο κάτω. Αλλά, όταν δεν έχεις απολυτήριο Δημοτικού και για τις υποχρεωτικής εκπαίδευσης ειδικότητες μετά το 1982, αν δεν έχεις απολυτήριο Γυμνάσιου, είσαι έξω από κάθε σύστημα. Έτσι στην περιοχή, με δική μας πρόταση, δημιουργήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο του Δενδροποτάμου εξεταστικό κέντρο. Πάνω από 250 ενήλικες έχουν πάρει απολυτήριο Δημοτικού. Περισσότεροι από 150 ενήλικες έχουν πάρει απολυτήριο Γυμνασίου. Η συμμετοχή αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.  Στην συγκεκριμένη περιοχή ο Δήμος κατασκεύασε δυο (2) ολοκαίνουργια δημοτικά σχολεία σε συνεργασία με την Πολιτεία, προϋπολογισμού μεγαλύτερου από 9 εκατομμύρια ευρώ, που είναι τα καλυτέρα, τα πιο σύγχρονα της Θεσ/νίκης και φυλασσόμενα 24 ώρες το 24ωρο, για να μην έχουμε κλοπές, διαρρήξεις και ζημιές. Στην περιοχή δραστηριοποιείται πολύ ενεργά και πολύ θετικά, περιθάλποντας νέους, υποστηρίζοντας νέους και φροντίζοντας να χτυπηθεί η μαθητική διαρροή, ταυτόχρονα μαζί με το Δήμο και η Εκκλησία, με τον «Φάρο του Κόσμου» υπό τον π. Αθηναγόρα, και κάτω από την πνευματική ηγεσία και διαποίμανση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα.

Όμως δεν είναι αρκετά όλα αυτά, αν ταυτόχρονα η Πολιτεία με την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης) και την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας (την Αστυνομία δηλαδή) δεν καταπολεμήσουν το φαινόμενο της διακίνησης και της εμπορίας των ναρκωτικών. Τα λέω όλα, και τα καλά και τα στραβά. Κυρίως τα στραβά πρέπει να επισημαίνουμε για να διορθώνονται. Δεν μπορεί να χτίζουμε εμείς σε μια περιοχή, να φροντίζουμε να δημιουργήσουμε σωστούς ανθρώπους κι από την άλλη μεριά να φθείρουν και να διαφθείρουν τον τόπο και να τον έχουν καταστήσει κέντρο διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ορισμένοι, γιατί δεν είναι όλος ο πληθυσμός έτσι. Ορισμένοι, έμποροι ναρκωτικών, επειδή είναι πολλά τα χρήματα, σπέρνουν τον θάνατο και ζουν από αυτό. Θέλω επίσης να πω ότι ήδη δημοπρατήθηκε το έργο για την ανάπλαση της περιοχής, σε όλους τους ελεύθερους χώρους, οι οποίοι προκύπτουν από την Πράξη Εφαρμογής προϋπολογισμού 4.200.000 ευρώ για τη δημιουργία χώρων άθλησης, χώρων εκτόνωσης και αναψυχής, καθιστικά, πράσινο, κάθετο πράσινο με δέντρα, άρδευση, παροχέτευση των ομβρίων υδάτων για να μην πλημμυρίζουν, και συντήρηση των οδών σε όλο τον δήμο. Ταυτόχρονα, μάλιστα, διάνοιξη αδιάνοικτων οδών και διαμόρφωση ολόκληρων περιοχών. Και το κάνουμε αυτό συνειδητά, κόντρα σε όσους λένε ‘‘γιατί κάνετε έργα στην περιοχή, αφού δεν θα τα τιμήσουν, δεν θα τα σεβαστούν και θα τα καταστρέψουν όπως έγινε στον παρελθόν’’. Εγώ είμαι οπαδός της θεωρίας: «εμείς θα χτίζουμε, εμείς θα δημιουργούμε και στο τέλος το καλό θα νικήσει το κακό, το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Θα κατισχύσει, θα υπερισχύσει δηλαδή, η θετική δράση και η θετική πρωτοβουλία».

Ποια είναι τα αποτελέσματα όλων αυτών τα οποία προανέφερα; Ακούστε να δείτε.  Γιατί κάποιες πολιτικές, κάποιες δράσεις, εφαρμοσμένες  πολιτικές με έργα σε μια περιοχή φαίνονται από το κατά πόσο αποδίδουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στον παράγοντα άνθρωπος. Σας είπα γι’ αυτούς που πήραν απολυτήριο Δημοτικού και για όσους πήραν απολυτήριο Γυμνασίου. Πολλοί μάλιστα φοιτούν και στο εσπερινό Λύκειο, το όποιο υπάρχει στους Αμπελόκηπους. Αλλά και στο Κορδελιό, γιατί είναι κοντά.  Προσέξτε.  Ήδη φοιτούν σε Λύκειο πολύ περισσότερα παιδιά από όσα φοιτούσαν πρώτα. Ήδη έχουν βγει οι πρώτοι επιστήμονες, που έχουν τελειώσει ΤΕΙ και ΑΕΙ. Οικονομολόγος, λογιστής είναι ένας. Κάποια τελείωσε φυσικοθεραπευτών ΤΕΙ και είναι φυσικοθεραπεύτρια. Το Ιστορικό Τμήμα της Φιλολογίας μια άλλη κοπέλα τελείωσε κι έχει και Master, έκανε και μεταπτυχιακό. Και μπορώ να αναφερθώ και σε άλλες περιπτώσεις. Φοιτούν δε στο πανεπιστήμιο και άλλα παιδιά. Κατά συνέπεια, μέσω της συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Ανώτατη Εκπαίδευση, μπορούμε να αλλάξουμε την περιοχή. Άλλωστε «μέτρον πάντων»  είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος κάνει την περιοχή, οι άνθρωποι κάνουν μια περιοχή. Αλλάζω εγώ και αλλάζει και ο κόσμος. Όχι να μου λένε κάποιοι,  ‘‘ναι, κύριε Δήμαρχε, είναι σωστά αυτά που λέτε, να αλλάξουν όλα’’ (και εννοεί και όλοι). Εννοεί όμως να αλλάξουν όλοι εκτός από αυτόν! Αλλάζω και εγώ ως μέλος της κοινωνίας, μετανοώ. Μετανοώ δεν σημαίνει κάνω τεμενά ή γονυκλισία. Μετά-νους, μετάνοια: αλλάζω το μυαλό μου, σκέφτομαι διαφορετικά, προσλαμβάνω αλλιώς, διαφορετικά τα πράγματα. Και αλλάζοντας εγώ το μυαλό μου, (από κει ξεκινάνε όλα), τον τρόπο θεώρησης και σκέψης, αλλάζω τη συμπεριφορά μου, τη ζωή μου. Αλλάζει κατά αυτόν τον τρόπο και η κοινωνία. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός κρίκος μιας αλυσίδας, που συναποτελούμε όλοι μαζί την κοινωνία.

[…]

Είναι ελάχιστα τα παιδιά πλέον, τα οποία δεν μετέχουν στη διαδικασία την εκπαιδευτική. Τα περισσότερα παιδιά στην περιοχή πηγαίνουν στο σχολειό. Δείτε στην περιοχή, αν δει κανείς παιδιά, τα οποία δεν φοιτούν στο σχολείο (σας είπα είναι ελάχιστα) και παιδιά τα οποία φοιτούν στο σχολείο είναι τελείως διαφορετικά. Ως προς τη συμπεριφορά τους, ως προς την κοινωνικοποίηση τους δηλαδή την προσαρμογή τους στις κοινωνικές συνθήκες. Κατά συνέπεια με το τρόπο αυτό πιστεύουμε, ότι η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα μπορούν να χτυπηθούν στην περιοχή μακροπρόθεσμα. Άμεσα, όμως χρειάζεται η παρέμβαση, όπως προανέφερα, της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας. Παραδείγματος χάρη, πώς η Αστυνομία, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσσαλονίκης, ανακατέλαβαν (με την καλή έννοια του όρου) την πλατεία Δικαστηρίων, που ήταν ένα σημείο (η άνω πλευρά της Αριστοτέλους, στο άγαλμα Βενιζέλου γύρω γύρω), όπου και ναρκωτικά διακινούνταν και παράνομη εμπορία τσιγάρων γινόταν και  άλλες πράξεις με διάφορες ομάδες παραβατικές και εγκληματικές, που δρούσαν στην περιοχή; Έγινε; Έγινε! Πώς η Αστυνομία έκανε παρέμβαση και «καθάρισε» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) την περιοχή γύρω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν τεράστια ανησυχία αλλά και επιβάτες, που πήγαιναν ή έφευγαν από τον Σταθμό, κατέχονταν από ένα αίσθημα φόβου; Δεν μπορεί μια περιοχή όπως είναι ο Δενδροπόταμος, που έχει τέσσερις εισόδους, με μια συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου της διακίνησης και της εμπορίας των ναρκωτικών να χτυπηθεί και να «καθαρίσει»; Όταν δεν διακινούνται και δεν πωλούνται ναρκωτικά σε μια περιοχή, δεν θα πηγαίνει να αγοράσει και κανείς. Κατά συνέπεια, θα αλλάξει εικόνα, θα αλλάξει όψη η περιοχή, ως προς την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, γιατί κατά τα άλλα παρέχονται τα πάντα στην περιοχή.