Γλυκά αρτοσκευάσματα-Παρασκευή κουραμπιέ

Ημερομηνία δράσης:19/12/2022

Τίτλος δραστηριότητας: Γλυκά αρτοσκευάσματα

Τίτλος δράσης:Παρασκευή κουραμπιέ

Μάθημα:Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων

Ενότητα:8.2.Βούτυρο

Τμήμα:Γ τροφίμων

Κείμενο:Η ρίζα του κουραμπιέ είναι Qurabiya στα Αζέρικα,Kurabiye στα Τούρκικα,Κουραμπιές στα ελληνικά,που προέρχεται από τις λέξεις kuru=ξερό και biye= μπισκότο.Η ονομασία κουραμπιές καθιερώθηκε στο Μεσαίωνα.Στη Ελλάδα ήρθε με τους Μικρασιάτες Έλληνες, κυρίως από τη Σμύρνη.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα χρησιμοποιήθηκε εξαιρετικής ποιότητας αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με όλα τα υπόλοιπα υλικά.Δόθηκε το σχήμα και ψήθηκαν.Στο τέλος σκεπάστηκαν με άχνη ζάχαρη.Η άχνη ζάχαρη που ονομάζεται επίσης ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, είναι λεπτή αλεσμένη ζάχαρη που παράγεται με το άλεσμα κοκκοποιημένης ζάχαρης σε κατάσταση σκόνης.Προστίθεται μικρό ποσοστό αμύλου,περίπου 2%, το οποίο λειτουργεί ως βοηθητικό ροής και απορροφά την υγρασία.Είναι άοσμη και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική γιατί είναι εύχρηστη.