Δραστηριότητα 31-03-2022 (MNAE)

Τίτλος: Συσκευασία λαχανικών σε Vacuum

Μάθημα: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων

Ενότητα: 5.4.2 Κατάψυξη

Vacuum ονομάζουμε τη μέθοδο συσκευασίας όπου αφαιρούμε τον αέρα από την συσκευασία πριν σφραγιστεί. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η αφαίρεση του οξυγόνου με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του τροφίμου. Είναι γνωστό ότι η επαφή των τροφίμων με τον αέρα, κυρίως με το οξυγόνο, είναι ο κύριος λόγος που τα τρόφιμα αλλοιώνονται. Με την αφαίρεση του αέρα επιτυγχάνεται και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του τροφίμου. Επίσης αποφεύγεται το ‘’κάψιμο’’ της κατάψυξης (όταν αλλοιώνεται το τρόφιμο εξαιτίας της επαφής του με τον παγωμένο αέρα) με τη συγκεκριμένη συσκευασία. Ακόμη απομακρύνονται και αναερόβιοι οργανισμοί που μπορεί να βλάψουν το τρόφιμο.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα το λαχανικό που επεξεργάστηκε ήταν τα πράσα. Αφού κόπηκαν οι ρίζες πλύθηκαν τα λαχανικά, στέγνωσαν, κόπηκαν σε ροδέλες έτοιμες για το μαγείρεμα και συσκευάστηκαν σε Vacuum. Αμέσως μετά τη συσκευασία σε τεμάχια περίπου του μισού κιλού μπήκαν σε καταψύκτη. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ασφάλεια του τροφίμου.