Παρασκευή φανουρόπιτας

Μάθημα: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων

Ενότητα:4.2.1 Προσθετικές ουσίες των τροφίμων

Η Φανουρόπιτα είναι μια γλυκιά νηστίσιμη πίτα, που παραδοσιακά προσφέρεται σαν ευλογία ανήμερα της μνήμης του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πώς και γιατί ξεκίνησε αυτό το έθιμο, στο οποίο έχουν προστεθεί και στοιχεία της ελληνικής λαογραφίας.

Η παρασκευή της ακολουθεί τους κανόνες ενός απλού κέικ, με υλικά νηστίσιμα.

Στη συγκεκριμένη παρασκευή τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: σπορέλαιο ως λιπαρή ουσία, ζάχαρη κρυσταλλική ως γλυκαντική ουσία, φυσικός χυμός πορτοκαλιού, κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένα ως αρωματικές ύλες, καρύδια, σταφίδες και διογκωτικές ύλες (σόδα και μπέικιν πάουντερ).