Δραστηριότητα 26-11-2021 (2η)

Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων.
Ενότητα: Ζυμώσεις – Γαλακτική ζύμωση.
Παρασκευή κέικ-παντεσπάνι με ξινόγαλο.
Τα ζυμωμένα γάλατα είναι μια μεγάλη ομάδα ζυμωμένων προϊόντων. Το γάλα είναι άριστο υπόστρωμα για ζύμωση. Το ξινόγαλο είναι ζυμωμένο γάλα. Οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί της ζύμωσης είναι τα οξυγαλακτικά βακτήρια. Μετά τη ζύμωση το προϊόν που προκύπτει είναι το ξινόγαλο, με ελαφρά όξινη γεύση και με ρεολογικά χαρακτηριστικά περίπου σαν του γάλακτος αλλά λίγο πιο πυκνό. Προστέθηκε στο μείγμα για το παντεσπάνι μαζί με ξύδι (μία κουταλιά) και διογκωτικές ύλες. Το τελικό προϊόν ήταν η βάση παντεσπάνι για τούρτα, που με την προσθήκη του ξινόγαλου και των διογκωτικών υλών, έγινε πολύ αφράτο. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τούρτας. Έγινε επίσης παρασκευή κρέμας σαντιγί από κρέμα γάλακτος και κρέμας ζαχαροπλαστικής οι οποίες και προστέθηκαν στη σύνθεση της τούρτας.

Καλλιτεχνική λήψη!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Σιδηροπούλου Ελένη