
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Οι μαρμελάδες είναι προϊόντα που παρασκευάζονται από φρούτα και ζάχαρη. Επίσης, χρησιμοποιούνται κιτρικό οξύ για διόρθωση της οξύτητας και πηκτίνη που συντελεί στο πήξιμο (δέσιμο) της μαρμέλαδας. Τα φρούτα με την ζάχαρη θερμαίνονται στους 80-90 oC έως ότου τα στερεά να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο (72-73o Brix).
Οι μαρμελάδες μετά την παρασκευή τους τοποθετούνται σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία απαερώνονται και συντηρούνται κλειστά σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά το άνοιγμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και να καταναλώνονται εντός 2-3 μηνών. Οι μαρμελάδες είναι προϊόντα που αλλοιώνονται δύσκολα και αυτό οφείλεται στην μερική συμπύκνωση που γίνεται κατά την θέρμανσή τους καθώς και στην μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης που έχουν αλλά και στο χαμηλό pH.
Οι μαρμελάδες έχουν αρκετές θερμίδες (μία κουταλιά της σούπας έχει 50-60 θερμίδες) έχουν όμως και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου από το οποίο προέρχονται π.χ. αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, ανθοκυανίνες, φυτικές ίνες). Μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ή πάνω στο ψωμί για πρωινό ή ακόμα και για την παρασκευή άλλων πιο σύνθετων γλυκών π.χ. κρουασάν με μαρμελάδα, μπισκότα, πάστα Φλώρα κλπ.
Στα πλαίσια του εργαστηρίου οι μαθητές παρασκεύασαν μαρμελάδα μήλου την οποία χρησιμοποίησαν και έφτιαξαν μια πάστα Φλώρα. Για την παρασκευή της μαρμελάδας χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα υλικά :
1 κιλό μήλα
700gr ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας



