Πικάντικη σάλτσα chutney ή chatni

Μάθημα: Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων
Ενότητα 4.2
Βοηθητικές ύλες- όξινες και αρωματικές ουσίες.
Chutney ή chatni: με αυτό το όνομα ορίζονται διάφορες πικάντικες μαρμελάδες όξινων συνήθως φρούτων, οι οποίες μαζί με κάποιο λαχανικό και καρυκεύματα , συνοδεύουν κρέατα ή τυριά και προσθέτουν γεύση σε αυτά. Οι γλυκόξινες αυτές σάλτσες δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια με σκοπό τη διατήρηση των τροφίμων. Στη συγκεκριμένη παρασκευή το φρούτο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το κυδώνι. Το λαχανικό ήταν τα κρεμμύδια. Αφού κόπηκαν σε μικρά κομμάτια, ξεκίνησε ο βρασμός τους. Προστέθηκαν: ζάχαρη, αλάτι, μηλόξιδο ως όξινη ουσία, γαρύφαλλο σπυρί, κανέλλα ξύλο, αστεροειδής γλυκάνισος ως αρωματικές ουσίες, και μπούκοβο.