Αρτοσκεύασμα

Ημερομηνία δραστηριότητας: 17/10/2022

Τίτλος: Παρασκευή ψωμιού και ελαιόψωμου

Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

Τμήμα: Γ τροφίμων

Ενότητα: 3.3.Άρτος (Ψωμί )

Κείμενο: Αρτοσκεύασμα είναι το προϊόν αρτοποιίας το οποίο παρασκευάζεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν της παρασκευής του άρτου,με απλό ή διπλό κλιβανισμό ,διαφέρει όμως από τον άρτο ως προς την μακροσκοπική υφή και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες του.

Τα απλά αρτοσκευάσματα είναι τα προϊόντα αρτοποιίας τα οποία ,μπορεί να αντικαταστήσουν τον άρτο, όπως φρυγανιές,αρτίδια,κουλούρια κ.α.

Διάφορα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με τρόπο ανάλογο του άρτου, διαφέρουν όμως γιατί επιτρέπονται και άλλες πρώτες ύλες όπως γάλα, βούτυρο, αυγά κ.α.

Άρτος είναι το προϊόν αρτοποιίας που παρασκευάζεται με ψήσιμο μέσα σε ειδικούς κλιβάνους ,υπό καθορισμένες συνθήκες μάζας ,η οποία αποτελείται από αλεύρι σίτου ,νερό,ζύμη και μικρή ποσότητα αλατιού.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα παρασκευάστηκε άρτος με αλεύρι σκληρού σίτου, νερό ,αλάτι και ζύμη ( ξηρή μαγιά). Αναμείχθηκαν τα υλικά ,διογκώθηκε το ζυμάρι ,μορφοποιήθηκε σε φραντζόλες ,διογκώθηκε για δεύτερη φορα και ψήθηκε.

Ένα μέρος του ζυμαριού αναμείχθηκε με κομμάτια ελιάς και ελαιόλαδο και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

Τα τελικά προϊόντα ήταν άρτος και ελαιόψωμο.

ΑΡΤΟΣ

ΕΛΑΙΟΨΩΜΟ