ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑ

Ημερομηνία:  06/03/2023

Τίτλος δραστηριότητας: Αρτοπαρασκεύασμα

Τίτλος δράσης: Παρασκευή Λαγάνας

Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

Ενότητα: 3.2.1. Αλεύρι

Τμήμα: Γ τροφίμων

Κείμενο: Αρτοπαρασκεύασμα είναι το προϊόν αρτοποιίας που παρασκευάζεται από άλευρα ενός δημητριακού ή προσμείξεις αλεύρων διαφόρων δημητριακών, εφόσον ο τρόπος παρασκευής του δεν συμπίπτει με τον τρόπο παρασκευής των ειδών άρτου και το οποίο διατίθεται στην κατανάλωση με αυτή την ονομασία. Ένα αρτοπαρασκεύασμα αποτελεί η λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας.

Η λαγάνα αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν της Καθαρής Δευτέρας. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον” , μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα χρησιμοποιήθηκε αλεύρι σκληρού σίτου, μαγιά, ελαιόλαδο και αλάτι. Η μαγιά με λίγη ζάχαρη και νερό αναμείχθηκε και παρέμεινε για λίγα λεπτά για  να ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Όταν ήταν έτοιμη η ζύμη δόθηκε το σχήμα της λαγάνας, προστέθηκε με πινέλο ζαχαρόνερο με μέλι και σουσάμι. Ακολούθησε ψήσιμο.