Ημερομηνία: 06/03/2023
Τίτλος δραστηριότητας: Αρτοπαρασκεύασμα
Τίτλος δράσης: Παρασκευή Λαγάνας
Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων
Ενότητα: 3.2.1. Αλεύρι
Τμήμα: Γ τροφίμων
Κείμενο: Αρτοπαρασκεύασμα είναι το προϊόν αρτοποιίας που παρασκευάζεται από άλευρα ενός δημητριακού ή προσμείξεις αλεύρων διαφόρων δημητριακών, εφόσον ο τρόπος παρασκευής του δεν συμπίπτει με τον τρόπο παρασκευής των ειδών άρτου και το οποίο διατίθεται στην κατανάλωση με αυτή την ονομασία. Ένα αρτοπαρασκεύασμα αποτελεί η λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας.
Η λαγάνα αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν της Καθαρής Δευτέρας. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον” , μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα χρησιμοποιήθηκε αλεύρι σκληρού σίτου, μαγιά, ελαιόλαδο και αλάτι. Η μαγιά με λίγη ζάχαρη και νερό αναμείχθηκε και παρέμεινε για λίγα λεπτά για να ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Όταν ήταν έτοιμη η ζύμη δόθηκε το σχήμα της λαγάνας, προστέθηκε με πινέλο ζαχαρόνερο με μέλι και σουσάμι. Ακολούθησε ψήσιμο.