Ημερομηνία δράσης: 09/01/2023
Τίτλος δραστηριότητας: Μεταποίηση αβγού
Τίτλος δράσης: Παρασκευή Μπεζέδων
Μάθημα:Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων
Ενότητα:12.5. Τεχνολογική σημασία του αβγού
Τμήμα: Γ τροφίμων
Κείμενο: Μία από τις λειτουργικές ιδιότητες του αβγού είναι ο σχηματισμός αφρού.Ο αφρός είναι ένα αιώρημα φυσσαλίδων αέρα σε μια υγρή ή ημίρρευστη φάση.Οι φυσσαλίδες αέρα διαχωρίζονται μεταξύ τους από λεπτές μεμβράνες του υγρού στο οποίο σχηματίζονται.Όταν το ασπράδι του αβγού χτυπηθεί κατάλληλα, τότε φυσσαλίδες αέρα εγκλωβίζονται μέσα στο υγρό ασπράδι και σχηματίζουν τον αφρό.Το σχηματισμό και τη σταθερότητα του αφρού των αβγών επηρεάζει η μέθοδος και η διάρκεια του μηχανικού χτυπήματος, καθώς και η προσθήκη διαφόρων συστατικών.Ο σχηματισμός αφρού σε επιθυμητό όγκο αποτελεί βασική λειτουργική ιδιότητα των αβγών για την οποία αυτά χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ορισμένων τροφίμων.
Μπεζές:είναι το γλυκό που φτιάχνεται από μαρέγκα.Η μαρέγκα, η πρώτη ύλη φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο χωριό Meiringen της Ελβετίας.Η λέξη “μπεζές” είναι γαλλική λέξη. Οι ψητές μαρέγκες αποτελούν παραδοσιακό κέρασμα σε γάμους.
Στη συγκεκριμένη παρασκευή χρησιμοποιήθηκε το ασπράδι αβγών με ζάχαρη άχνη, σχηματίστηκε αφρός στο επιθυμητό επίπεδο και δόθηκε σχήμα σε μικρά γλυκάκια, τα οποία στη συνέχεια ψήθηκαν.