Αρτοσκεύασμα-Παρασκευή πίτσας

Τίτλος δραστηριότητας: Αρτοσκεύασμα

Ημερομηνία δραστηριότητας:12/12/2022

Τίτλος δράσης : Παρασκευή πίτσας

Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

Ενότητα:3.2.5.2.Διογκωτικά

Τμήμα: Γ τροφίμων

Κείμενο: Η πίτσα είναι πιάτο ιταλικής προέλευσης.Ο όρος pizza καταγράφεται για πρώτη φορά το 10ο αι.σε ένα λατινικό χειρόγραφο από τη νότια ιταλική πόλη Γκαέτα στο Λάτιο.Η σύγχρονη εκδοχή της πίτσας εφευρέθηκε στη Νάπολη και με την εισαγωγή της τομάτας από την Αμερική στην Ευρώπη το 16ο αι. Οι τομάτες ήταν εύκολες στην παρασκευή τους και έτσι η σύγχρονη εκδοχή της εξαπλώθηκε γρήγορα.Πολλές οι παραλλαγές,με θαλασσινά,τομάτα,σκόρδο,ρίγανη και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.Η πλέον δημοφιλής όμως παραλλαγή της ήταν η “Μαργαρίτα” με φύλλα βασιλικού,λευκό τυρί μοτσαρέλα και τοματίνια.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα για τη βάση της πίτσας ,χρησιμοποιήθηκε αλεύρι με διογκωτική ύλη τη μαγιά,ελαιόλαδο και νερό.Μπήκε το ζυμάρι σε θερμοκρασία δωματίου και όταν διογκώθηκε δημιουργήθηκε η βάση σε στρογγυλό σχήμα.Σάλτσα τομάτας,τυρί και αλλαντικά συμπλήρωσαν τα συστατικά της.