Σάλτσα κέτσαπ 16-2-2022 (MNAE)

Δραστηριότητα: 16/2/2022
Μάθημα: Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων
Ενότητα: 5.4.4. Συμπύκνωση.
Παρασκευή σάλτσας κέτσαπ.
Οι σάλτσες είναι προϊόντα σε υγρή ή ημίρρευστη μορφή, πλούσια σε αρωματικές ουσίες, που καταναλώνονται μαζί με άλλα τρόφιμα σε μικρή αναλογία και παρασκευάζονται από αρτύματα (ουσίες που προσδίδουν γεύση, άρωμα ), λαχανικά, φρούτα κ.α. Σκοπός μιας σάλτσας είναι να νοστιμίζει ή να τελειοποιεί τη γεύση των τροφίμων. Το κέτσαπ είναι μια σάλτσα με βάση την τομάτα. Παράγεται από ώριμες τομάτες, αφού πρώτα συμπυκνωθεί. Η συμπύκνωση είναι μια μέθοδος επεξεργασίας των τροφίμων με την οποία παρατείνεται ο χρόνος συντήρησής τους . Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα οι τομάτες μπήκαν για 20” σε νερό που έβραζε, μετά πλύθηκαν με κρύο νερό και αποφλοιώθηκαν. Αφαιρέθηκαν οι σπόροι από το εσωτερικό τους και κόπηκαν σε μικρά κομμάτια. Το προϊόν αυτό μπήκε σε βρασμό έως ότου συμπυκνωθεί και απομακρυνθεί μέρος του νερού που περιέχει και παράλληλα μειώθηκε ο όγκος και το βάρος του. Προστέθηκαν αλάτι, ζάχαρη και αρτυματικές ουσίες. Μετά Συσκευάστηκε σε γυάλινους περιέκτες οι οποίοι είχαν προθερμανθεί. Το τελικό προϊόν είναι σάλτσα κέτσαπ.