Ζύμωση λαχανικών(Λάχανο-καρότο-σέλινο)

Ημερομηνία: 13/03/2023

Τίτλος δραστηριότητας: Ζύμωση λαχανικών( ΜΝΑΕ- Περβολάρηδες)

Τίτλος δράσης : Παρασκευή τουρσιού από λαχανικά

Μάθημα: Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Ενότητα: 3.6.4. Ζύμωση λαχανικών και βρώσιμων ελιών

Τμήμα: Γ τροφίμων

Κείμενο: Τα τουρσιά είναι λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτική ζύμωση μέσα σε άλμη. Η παρασκευή των τουρσιών βασίζεται στη ζύμωση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων και την πτώση του PH. Η προσθήκη αλατιού παρεμποδίζει την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών και ευνοεί την ανάπτυξη των επιθυμητών γαλακτοβακίλλων.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα λαχανικά πιυ χρησιμοποιήθηκαν ήταν λάχανο άσπρο, καρότο και σέλινο ( ρίζα και φύλλα). Τα λαχανικά πλύθηκαν, καθαρίστηκαν, κόπηκαν σε μικρά κομμάτια και μπήκαν σε διάλυμα άλμης και προστέθηκε λευκό ξύδι.