Ημερομηνία: 13/03/2023
Τίτλος δραστηριότητας: Ζύμωση λαχανικών( ΜΝΑΕ- Περβολάρηδες)
Τίτλος δράσης : Παρασκευή τουρσιού από λαχανικά
Μάθημα: Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων
Ενότητα: 3.6.4. Ζύμωση λαχανικών και βρώσιμων ελιών
Τμήμα: Γ τροφίμων
Κείμενο: Τα τουρσιά είναι λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτική ζύμωση μέσα σε άλμη. Η παρασκευή των τουρσιών βασίζεται στη ζύμωση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων και την πτώση του PH. Η προσθήκη αλατιού παρεμποδίζει την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών και ευνοεί την ανάπτυξη των επιθυμητών γαλακτοβακίλλων.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα λαχανικά πιυ χρησιμοποιήθηκαν ήταν λάχανο άσπρο, καρότο και σέλινο ( ρίζα και φύλλα). Τα λαχανικά πλύθηκαν, καθαρίστηκαν, κόπηκαν σε μικρά κομμάτια και μπήκαν σε διάλυμα άλμης και προστέθηκε λευκό ξύδι.
