Παξιμαδάκια με κρασί και ελαιόλαδο

Ημερομηνία : 08/05/2023

Τίτλος δραστηριότητας: Παξιμαδάκια με κρασί  ( ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ )

Μάθημα: Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Ενότητα : 2.3.2.2. Ξήρανση ή αφυδάτωση

Τμήμα: Γ τροφίμων

Κείμενο; Οι όροι ξήρανση και αφυδάτωση χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι. Συνήθως χαρακτηρίζουμε ως ξήρανση τη διαδικασία απομάκρυνσης με έκθεση στον ήλιο ή με χρήση άλλων φυσικών μεθόδων, του μεγαλύτερου μέρους του νερού, ώστε να παρεμποδίζεται η δράση των μικροοργανισμών στο τρόφιμο και να επιβραδύνονται οι χημικές και βιοχημικές αντιδράσεις. Η αφυδάτωση είναι μια διαδικασία η οποία κατά βάση αναφέρεται στην απομάκρυνση νερού από το τρόφιμο, έως ότου φτάσουμε σε προϊόν πρακτικά τελείως ξηρό.

Μία μέθοδος ξήρανσης είναι  με θερμό αέρα. Η παρασκευή παξιμαδιών βασίζεται σε αυτή τη μέθοδο. Τα παξιμάδια μικρά και μεγάλα είναι κομμάτια ψωμιού που ψήθηκαν δύο φορές για να αποβάλλουν τα υγρά τους. Παρασκευάζονται με διάφορους τύπους αλεύρων και προστίθενται και γλυκαντικές ουσίες πολλές φορές, όπως σταφίδες.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα παρασκευάστηκε ζύμη ψωμιού με κρασί ,ελαιόλαδο, αλεύρι και διογκωτική ύλη . Στη συνέχεια για μεγαλύτερη συντήρηση του προϊόντος κόπηκε σε μικρές φέτες και ψήθηκε ξανά για να αφαιρεθεί η υγρασία.

Το τελικό προϊόν ήταν παξιμαδάκια με κρασί και ελαιόλαδο.