Ημερομηνία: 24/04/2023
Τίτλος δραστηριότητας: Παρασκευή μαρμελάδας από ακτινίδια ( ΜΝΑΕ-ΠΕΡΒΟΛΑΡΗΔΕΣ)
Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων
Ενότητα:2.4.3. Παρασκευή μαρμελάδας
Τμήμα: Γ τροφίμων
Κείμενο: Η ακτινιδιά είναι φυτό με καταγωγή από την Ασία. Ο καρπός του εξωτερικά έχει καφέ χρώμα και εσωτερικά η σάρκα του συνήθως πράσινου χρώματος με μαύρα μικρά σποράκια.
Είναι φρούτο με υψηλή διατροφική αξία. Καταναλώνεται ωμό, αλλά και μεταποιημένο σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού.
Στη συγκεκριμένη παρασκευή ποσότητα από ακτινίδια μπήκε σε δοχεία σε στρώσεις εναλλάξ με ζάχαρη και σε βρασμό. Σκοπός της παρασκευής ήταν να παραχθεί μαρμελάδα από ακτινίδια.
Στη διάρκεια του βρασμού προστέθηκε φυσικός χυμός λεμονιού και ακολούθησε πολτοποίηση.
Όταν τα διαλυτά στερεά έφτασαν στο επιθυμητό επίπεδο η μαρμελάδα συσκευάστηκε σε γυάλινους παστεριωμένους περιέκτες και έγινε απαέρωση.
