Γλυκό κουταλιού σταφύλι (ΜΝΑΕ Άρτος και Οίνος)

Τίτλος δραστηριότητας: Γλυκό κουταλιού  από σταφύλι

Μάθημα: Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

Τμήμα: Γ τροφίμων

Ενότητα: 2.4.5. Γλυκά κουταλιού

Κείμενο: Τα γλυκά κουταλιού αποτελούν για την Ελλάδα παραδοσιακά προϊόντα.Παρασκευάζονται κυρίως με φρούτα ,όπως κεράσι,βύσσινο,σύκο,σταφύλι, αλλά και λαχανικά όπως μελιτζανάκι.Η τεχνολογία παρασκευής προϊόντων διαφοροποιείται , έστω και ελαφρά, από προϊόν σε προϊόν.Σε γενικές γραμμές τα φρούτα ή λαχανικά μπαίνουν σε λεμόνι ή σε διάλυμα χλωριούχου του ασβεστίου και διοξειδίου του άνθρακα με οξύ, προκειμένου να αποκτήσουν σκληρή υφή.Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα απομακρύνονται από το διάλυμα ,ακολουθεί το σιρόπιασμα ,ο βρασμός και η συσκευασία.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα στα πλαίσια του προγράμματος Άρτος και Οίνος , εξετάστηκε μία πτυχή του θέματος ,το σταφύλι πριν την οινοποίηση. Το σταφύλι τρώγεται ως φρούτο από επιτραπέζιες ποικιλίες με ή χωρίς κουκούτσια , ως γλυκό σταφύλι ,ως σταφίδα ,και συμμετέχει στην οινοποίηση για ούζο,τσίπουρο αλλά και κρασί με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Η ποικιλία σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του γλυκού ήταν χωρίς κουκούτσια.Αφού αφαιρέθηκαν οι ράγες από τα τσαμπιά,πλύθηκαν και για μία ώρα περίπου μπήκαν σε νερό με φυσικό χυμό λεμονιού.Μετά τη μία ώρα μπήκαν σε στρώσεις με ζάχαρη και ακολούθησε βρασμός.Όταν το σιρόπι που δημιουργήθηκε έφτασε το επιθυμητό ιξώδες συσκευάστηκε σε γυάλινους περιέκτες ,αφού πρώτα κρύωσε.)