Δραστηριότητα 3-11-2021

Μάθημα: “Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων”
Ενότητα: “Επεξεργασία φρούτων με ζάχαρη”

Η δραστηριότητα αποτελεί συνέχεια της 21-10-2021 δραστηριότητας του τμήματος Β’ Γεωπονίας 2, που έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν φρούτα με ζάχαρη, που η ομάδα των μαθητών είχε καταψύξει στο προηγούμενο εργαστήριο . Αυτή η 1η ύλη, στη βιομηχανία τροφίμων ονομάζεται 4×1 (δηλαδή, 4 μέρη φρούτων και 1 ζάχαρης). Αφού αποψύχθηκε, οι μαθητές υπολόγισαν και συμπλήρωσαν την υπόλοιπη ζάχαρη που απαιτούνταν. Το μείγμα το επεξεργάστηκε η ομάδα των μαθητών με τη μέθοδο της παστερίωσης. Το τελικό προϊόν ήταν μαρμελάδα με 4 φρούτα (ροδάκινο, δαμάσκηνο βανίλια, πράσινο μήλο και μάνγκο), η οποία συσκευάστηκε σε αποστειρωμένους γυάλινους περιέκτες.
Ακολούθησε η φυσική ψύξη του προϊόντος.