Δραστηριότητα 12-11-2021 (2η)

Μάθημα: Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων

Ενότητα: επεξεργασμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Η δραστηριότητα αφορούσε την παρασκευή βουτύρου από κρέμα γάλακτος. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη την κρέμα γάλακτος για την παρασκευή. Έκαναν βίαιη ανατάραξη της κρέμας (απόδαρση ή βουτυροποίηση). Ως συσκευή απόδαρσης χρησιμοποιήθηκε γυάλινος περιέκτης. Ο περιέκτης ανοίχτηκε στο μέσον περίπου της όλης διαδικασίας, για να δουν οι μαθητές την αντιστροφή των φάσεων που συμβαίνει κατά την απόδαρση. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία προέκυψαν δύο προϊόντα το βούτυρο και το βουτυρόγαλο. Έγινε απορροή του βουτυρογάλακτος. Ζυγίστηκε το τελικό προϊόν (βούτυρο).